YepSame

Yep Same Jongeren in Tanzania helpen hun eigen bestaan op te bouwen

Toen mijn oudste dochter werd geboren, woonden wij in Tanzania. Mijn Afrikaanse buurvrouw kreeg tegelijk met mij een kind. Ik realiseerde mij toen hoe verschillend de kansen van kinderen in de wereld zijn. Sindsdien zet ik mij in voor het ontwikkelen van talenten van kinderen en jongeren. In Nederland én in Afrika. Vyvoj werkt vanaf 2018 niet alleen aan het ontwikkelen van talenten van kinderen in Nederland, maar ook aan ‘empowerment’ van jongeren in Tanzania. Dat doen we door het steunen van het Youth Empowerment & entrepeneurship Programme in Same. Dat is een heel succesvol programma om werkloze jongeren te helpen om hun talenten te ontwikkelen en ze in staat te stellen om in hun eigen land een bedrijf op te zetten.

 

Yep Same strijdt tegen jeugdwerkloosheid

Talloze jongeren in Afrika zijn werkloos. Miljoenen jonge Afrikanen hebben daardoor geen zicht op een goed bestaan voor zichzelf en hun familie. Een enorme verspilling van talent. En bovendien een groot sociaal probleem. Gebrek aan perspectief leidt onder Afrikaanse jongeren regelmatig tot depressie en alcoholmisbruik. Daarom is het verminderen van jeugdwerkloosheid een van de grootste uitdagingen voor Afrika.  Yep Same (onderdeel van de Stichting Stipulae) zet zich daarvoor in.

  • Door te investeren in jonge mensen. Niet door hen geld te geven. Maar door hen via opleiding, training en coaching de kracht te geven om een eigen bedrijf te starten. De training leert hen hun wensen, drijfveren en capaciteiten kennen en stimuleert hen om te gaan ondernemen. Ze krijgen een coach bij het uitvoeren van hun plannen. Dat biedt hen niet alleen de mogelijkheid zélf een bestaan op te bouwen, maar ook om in hun eigen land verandering tot stand te brengen.
  • Door een duurzame aanpak. Uit de eerste 4 groepen jongeren krijgt een aantal mensen een trainersopleiding, zodat zij, met begeleiding op afstand, in hun eigen land een learning centre kunnen runnen. Er vinden ondernemersreizen plaats om ervaringen uit te wisselen.
  • Met bewezen goede resultaten: deze aanpak levert elders al jaren goede resultaten op.
  • Zonder strijkstok. Alle inzet vanuit Nederland gebeurt door vrijwilligers. De stichting Stipulae, waar Yep Same onder valt, is volledig transparant in zijn uitgaven.

Krachtige start van Yep Same in oktober 2018

Wij willen Tanzaniaanse jongeren de kans bieden op werk en daarmee op een toekomst voor henzelf én voor hun land. In november 2017 was ik in Same, een stad in Noord-Tanzania, om met lokale mensen te praten en bij organisaties en de locale overheid te peilen of ze belang hebben bij het Youth empowerment & entrepeneurship Programma. Dat bleek het geval:  zowel individuele ondernemers als organisaties waren meteen enthousiast, ze willen graag meewerken én de lokale overheid heeft budget gereserveerd om de jongeren die willen starten een microkrediet te geven. De eerste groep van 20 jongeren is in oktober 2018 in Same, in Noord Tanzania gestart. Wij willen ieder jaar een nieuwe groep jongeren ondersteunen en doen dit samen met een locale organisatie en  natuurlijk met de jongeren uit de eerste groep.

 

Wil je ook meewerken aan de empowerment van jongeren in Afrika hun eigen bestaan opbouwen?

Dat kan op verschillende manieren: meebetalen of meedoen!

  • Mee te gaan met een sponsorreis en in Tanzania en jouw expertise inzetten (workshop geven, coachen).
  • Jouw school of kinderdagverblijf mee te laten doen aan een sponsoractie

Meer weten over Yep Same: kijk op  https://www.stipulae.org/onze-projecten/yep-same/ of stuur een mailtje naar m.jongsma@vyvoj.nl en ik neem contact met je op.