Module: Baby’s in de kinderopvang

Start ook met de leukste babyscholing van Nederland!

Jij maakt het verschil!

Als een baby aan jou wordt toevertrouwd door zijn ouders heb je maar één doel: je wilt bijdragen aan de veiligheid, de geborgenheid en de optimale ontwikkeling van de baby. Maar elke baby ontwikkelt zich anders! Bij alle mijlpalen kun jij als pedagogisch medewerker de ontwikkeling ervan stimuleren.

Het belangrijkste is dat je (samen met je collega’s) nadenkt hoe je dit kunt voorbereiden en kunt aanpakken.

Jouw kennis en vaardigheden bepalen voor een heel groot deel de kwaliteit van de opvang van de baby. Jij maakt het verschil! Daarom is de kwaliteit van jouw handelen zo belangrijk. Je hebt veel invloed op de rest van het leven van de baby. Bijzonder toch?


Wat je leert in deze opleiding

Deze opleiding is gebaseerd op zes thema’s die ingedeeld zijn in zes hoofdstukken.

1. De ontwikkeling van baby’s: je ontdekt hoe het brein en het lichaam van een baby zich ontwikkelen, welke ontwikkelingsgebieden er zijn en hoe je de ontwikkeling van een baby kunt stimuleren.

2. Communicatie met baby’s: je leert onder meer waarom goed contact met baby’s belangrijk is, wat van belang is bij het contact met baby’s, welke vormen van aanraking er zijn en hoe deze invloed hebben op het contact tussen jou en de baby, en meer.

3. Spelactiviteiten met baby’s: je ontdekt wat het belang is van spel voor de ontwikkeling van de baby, hoe je de kwaliteit van het spel positief kan beïnvloeden, welk speelgoed en welke activiteiten aansluiten bij de behoeften van de baby, en meer.

4. Groepsorganisatie: je leert wat groepsorganisatie is, wat het belang van groepsorganisatie is, hoe je groepsorganisatie toepast in jouw werkpraktijk en welke dillema’s je tegen kunt komen en je daarmee omgaat.

5. Leefomgeving van baby’s: je leert waarom een goede leefomgeving belangrijk is voor baby’s, aan welke kenmerken een goede groepsruimte voor baby’s moet voldoen, hoe de pedagogische visie de inrichting van een groepsruimte bepaalt.

6. Samenwerken met ouders: je leert waarom samenwerken belangrijk is, wat een wederzijdse samenwerking inhoudt, hoe je de zorg voor de baby met elkaar afstemt, wat het belang van wennen is, wat belangrijk is bij de overdracht tijdens het halen en brengen en hoe je omgaat met botsende belangen.

Kijk voor meer info op de  e-school website