YepAfrica

Jongeren in Tanzania helpen hun eigen bestaan op te bouwen                                                

Toen mijn oudste dochter werd geboren, woonden wij in Tanzania. Mijn Afrikaanse buurvrouw kreeg tegelijk met mij een kind. Ik realiseerde mij toen hoe verschillend de kansen van kinderen in de wereld zijn. Sindsdien zet ik mij in voor het ontwikkelen van talenten van kinderen en jongeren. In Nederland én in Afrika.

Empowerment

Bijvoorbeeld met mijn bedrijf Vyvoj. Vyvoj werkt niet alleen aan het ontwikkelen van talenten van kinderen in Nederland, maar ook aan ‘empowerment’ van jongeren in Tanzania. Dat doen we door het steunen van Yepafrica. Dat is een heel succesvol programma om werkloze jongeren te helpen om hun talenten te ontwikkelen en ze in staat te stellen om in hun eigen land een bedrijf op te zetten. Wij steunen Yepafrica bij de start van het empowerment-programma in het district Same in Noord-Tanzania.

Yepafrica strijdt tegen jeugdwerkloosheid

Talloze jongeren in Afrika zijn werkloos. Miljoenen jonge Afrikanen hebben daardoor geen zicht op een goed bestaan voor zichzelf en hun familie. Een enorme verspilling van talent. En bovendien een groot sociaal probleem. Gebrek aan perspectief leidt onder Afrikaanse jongeren regelmatig tot depressie en alcoholmisbruik. Daarom is het verminderen van jeugdwerkloosheid een van de grootste uitdagingen voor Afrika.  Yepafrica zet zich daarvoor in.

  • Door te investeren in jonge mensen. Niet door hen geld te geven. Maar door hen via opleiding, training en coaching de kracht te geven om een eigen bedrijf te starten. De training leert hen hun wensen, drijfveren en capaciteiten kennen en stimuleert hen om te gaan ondernemen. Ze krijgen een coach bij het uitvoeren van hun plannen. Dat biedt hen niet alleen de mogelijkheid zélf een bestaan op te bouwen, maar ook om in hun eigen land verandering tot stand te brengen.
  • Door een duurzame aanpak. Uit de eerste 4 groepen jongeren krijgt een aantal mensen een trainersopleiding, zodat zij, met begeleiding op afstand, in hun eigen land een learning centre kunnen runnen. Er vinden ondernemersreizen plaats om ervaringen uit te wisselen.
  • Met bewezen goede resultaten: Yepafrica boekt met deze aanpak in Gambia al 10 jaar goede resultaten.
  • Zonder strijkstok. Alle inzet vanuit Nederland gebeurt door vrijwilligers. Yepafrica is volledig transparant in zijn uitgaven.

Starten in Same, Noord-Tanzania

Wij willen ook Tanzaniaanse jongeren de kans bieden op werk en daarmee op een toekomst voor henzelf én voor hun land. In november 2017 was ik in Same, een stad in Noord-Tanzania, om met lokale mensen te praten en bij organisaties en de locale overheid te peilen of ze belang hebben bij Yepafrica. Dat bleek het geval:  zowel individuele ondernemers als organisaties waren meteen enthousiast, ze willen graag meewerken én de lokale overheid heeft budget gereserveerd om de jongeren die willen starten een microkrediet te geven.

Wat is er nog nodig om te kunnen beginnen?

De vrijwillige trainers staan klaar om naar Tanzania af te reizen; onze partners in Same zijn aan de voorbereidingen begonnen. Nu moeten we het budget voor de start nog bij elkaar krijgen. We hebben al toezeggingen van verschillende fondsen, maar voor we kunnen starten hebben we nog € 5.000,- nodig.


Help jij jongeren in Afrika hun eigen bestaan opbouwen?

Dat kan op verschillende manieren: meebetalen of meedoen!

Meedoen door bv:

  • Mee te gaan met een sponsorreis en in Tanzania en jouw expertise inzetten (workshop geven, coachen).
  • Jouw school of kinderdagverblijf mee te laten doen aan een sponsoractie

Stuur dan een mailtje naar m.jongsma@vyvoj.nl en ik neem contact met je op.

 

Meebetalen: Klik op de link en u wordt doorverwezen naar de IDEAL betaling. Het geld komt rechtstreeks op de rekening van stichting YepAfrica. http://yepafrica.org/donate/

Maakt u het liever zelf over? Hier de gegevens van de stichting: Stichting YepAfrica  KvK: 24437077  RSIN: 819548637  IBAN: NL66 TRIO 0212 4283 65

 

Wil je meer  weten? Kijk naar de jubileumfilm https://www.youtube.com/ of bezoekt u de website http://yepafrica.org/en aarzel niet om contact op te nemen. In elk geval namens de jongeren uit  Same, Tanzania: bedankt voor je bijdrage en reactie!